Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Audio týdne

Cyklus Téma Plus, který pro Český rozhlas Plus připravují renomovaní i začínající publicisté, nahlíží historická témata z pohledu současnosti. Málokdy se to povedlo tak dobře jako v dokumentu Nadi Revilákové Milá paní Palachová…, který vznikl k 54. výročí sebeupálení Jana Palacha.

Námět není složitý. V polovině roku 2022 přišel studentům českokrumlovského gymnázia léta opožděný dopis. Už v roce 1969 jej odeslala Libuše Palachová, matka upálivšího se studenta, a odpovídala jím na iniciativu jednoho z místních učitelů pojmenovat po Palachovi studentský domov. Učitel Vladimír Kaifer, později z gymnázia vyhozený, dopis uchoval a po jeho smrti jej opatroval technik Českého rozhlasu Václav Lipka. Ten ho pak věnoval gymnáziu. Dopis Libuše Palachové inspiroval Kaiferovy následovníky: navrhli studentům a studentkám, aby matce, která přišla o syna a celým svým životem stála za jeho obětí, napsali dopis. Bez ohledu na to, že je už léta po smrti.

Padesátiminutový dokument může být silným a dojemným svědectvím pro ty, kteří kritizují mladou generaci za nedostatek empatie vůči starším. Studenti a studentky naopak ve svých listech projevují neobyčejnou citlivost, hrdost i zvídavost, snaží se pochopit jak čin Jana Palacha, tak míru bolesti jeho matky. Soucítí s ní, zároveň ji podporují. „Před pár měsíci umřel student naší školy, ale hlavně náš kamarád. Když jsem se s ním šla rozloučit na pohřeb a viděla jeho matku, jak ani dech nemůže popadnout, bylo mi příšerně.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].