Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Pozvání, které se neodmítá

České předsednictví hostilo na sklonku minulého týdne summit čtyřicítky evropských států, které vidí na pozadí ruské války proti Ukrajině potřebu spolupracovat, a poté schůzku členů Evropské unie. Svoji roli země zjevně zvládla: podařilo se uspokojit často roztodivné požadavky delegací – třeba to, že ázerbájdžánský prezident měl s sebou 47 členů osobní stráže –, Miloš Zeman ve své zdravici nikoho neurazil, politici si pochvalovali intimitu debat v prostorách Pražského hradu bez povinných komuniké a prohlášení.

Bude to ale k něčemu, až se všichni vrátí domů? ptali se ještě v Praze novináři a analytici. Odpověď je jednoduchá: nevíme. Do jaké míry se soukromé konverzace, stisky rukou a vyměněná čísla zhmotní v nějakou kvalitativní změnu, na to odpoví až budoucnost. Ukázalo se ale, že svobodný svět spolu chce mluvit, a to samo je momentálně hodnotou.

A pomůžou podobné události Česku? ptali se dál Češi. Většinou měli na mysli, jestli tím stoupne prestiž státu a dostane se mezi ty, které se vyplatí sledovat. Měli bychom se ale ptát, jestli to pomůže nám samým ve vztahu k okolnímu světu. Jestli vezmeme Evropu víc za svůj domov, náš zájem nebude končit za Rozvadovem, nebude to „my“ versus „oni“. I tady je odpověď jednoduchá: pomůže. Podobná setkání bourají hranice, fyzické i mentální, přispívají k europeizaci debaty, dokazují, že nejsme sami.

Proto je škoda, že se Česko nepřipojilo jako jedna ze zakládajících stran k novému geopolitickému institutu, který v Praze rozjeli…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].