Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Vládo, pomoz teď

Účetnické kličky kabinetu kolem pomoci s vysokými účty za energie jsou velká chyba

Připomíná to šíření nakažlivé nemoci. Lidé si čtou na sociálních sítích a vyprávějí si v tramvajích příběhy lidí, které už to skolilo. Někdo někoho takového dokonce už i osobně zná. Protože roste počet těch, na které došlo a co nejspíš čeká všechny. Všem přijde vyúčtování za energie.

Ve světě tarifů, fixací, nedoplatků a záloh se orientuje málokdo. Nebyl důvod, do loňska vše fungovalo předvídatelně. Většina občanů čeká na den, kdy přijde faktura. Je to hodně riskantní ruleta. Na jejím konci čeká mnoho lidí nepříjemnost, anebo hůř – velká finanční a životní nejistota.

Česká vláda těmto lidem už dřív vzkázala, že jim podstatně pomůže. Minulý týden dodala, že jim pomůže, ale trochu později, až se jí to bude v rozpočtových kapitolách víc hodit. Letos se lidem za energie sníží účty jen o dva tisíce korun, zbytek peněz vyhrazených na pomoc chce Fialův kabinet z technických, účetnických důvodů rozdat až příští rok. Dva tisíce korun je ale malá částka a pomůže málokomu. Nemoc z vyúčtování řádí už teď a v listopadu z toho bude hotová pandemie. Kdo dává rychle, budí vděčnost. Kdo dává pomalu a ještě po kouscích, budí zklamání a vztek.

Toho je v současném Česku hodně. Vláda dlouho nechala občany jen odhadovat, s čím mohou počítat, a teď jim řekla, že pro letošek s málem, ale příští rok prý bude lépe. Jako by nevěděla, že Andrej Babiš a Tomio Okamura nejsou tvrdá, leč férová opozice uvědomující si náš současný de facto válečný stav, ale naopak protivníci snažící se vybičovat…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].