Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Skinimalismus

Nic navíc. Dnes to bude skinimalismus. Minimalismus pro pleť. Je to nový trend. Minimum přípravků. Minimum úkonů. Minimum slov. Ani jedno zbytečné. Žádné sliby. Žádné komplikace. Jinak než dřív.

Ještě 9. června 2019 to bylo jiné. Tehdy jsme zde psali o tzv. K-beauty, korejské kosmetice – vrcholu extrémně složité péče o pleť, která se tou dobou nosila. Skutečně to vypadalo, že krása vzniká tak, že člověk dělá co nejvíc co nejsložitějších úkonů s maximem nejrůznějších přípravků. Natírání, čištění a hlazení až do vyhlazení. Již tehdy se nám to zdálo poněkud přehnané a zbytečně zdlouhavé a rozvleklé a rozvláčné a natahované a přespříliš perfekcionistické a ambiciózní a snaživé a překombinované. A nebyli jsme sami, všichni byli z toho kosmetického maratonu záhy unaveni. Pak přišel covid a krize a svět potemněl: kdo by se k tomu všemu ještě hodiny mazal? Odpovědí na komplikovanou kosmetiku a komplikovaný svět se stal právě skinimalismus, péče zredukovaná na minimum.

Na to základní. To skutečné. Na podstatu. Jeden přípravek na oční vrásky i na tvrdé paty. I když od dob indulony nic takového zřejmě nevzniklo, takže většinou je jich přece jen potřeba několik – na vyčištění pleti, výživu a ochranu proti slunečnímu záření. Ale není to už dvacet lahviček a dvanáct kroků. Stačí dva. Namazat a jít.

Skinimalistické produkty se poznají podle minimálních názvů, zpravidla něco jako Óda nebo Mléko nebo Já a vypadají jako něco od Applu. Minimalistické je i jejich složení. Zatímco dřív…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].