Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Ztracené vyhlídky

Výhled na oceán bere lidem dech, je to nějakým způsobem univerzální zkušenost. Proto také mnozí touží hledět přes vlny k obzoru rovnou třeba z vlastního obývacího pokoje. V Kalifornii rozhodně, jak píše deník The San Francisco Chronicle, existovala léta tendence tlačit nové domy co nejblíže k příboji. Stavět na útesech i na plážích. Nikoho dlouho nenapadlo, že by se moře mohlo vydat na cestu do vnitrozemí.

Důvody vodní protiofenzivy netřeba rozebírat. Hladiny pomalu stoupají a počasí obecně zdivočuje, což urychluje erozi. Drahé domy – a domy s vyhlídkou obvykle nejsou žádná lidovka – se hroutí do mořských vln. Takže teď nastává celkem nečekaná situace: nejbohatší klientela na realitním trhu se ocitá v první linii boje se silou přírody.

Donedávna se Kaliforňané odmítali živlům poddávat. Útesy se zpevňovaly betonem, pláže se sofistikovaně prokládaly kameny a rostlinnými bariérami, pod hladinou se stavěly vlnolamy. Nicméně se ukazuje, že je to zbytečná a také zbytečně drahá snaha. Moře beztak vítězí. Na útesech v osadě Glensome Beach kupříkladu stávalo 21 domů se závratným výhledem do dáli. Dnes zůstaly čtyři a sráz se přibližuje zhruba rychlostí 30 centimetrů ročně.

Glensome Beach je také místo, kde se kalifornští Američané v pilotním programu učí krotit svou zpupnost. To jest, kde boj střídá odchod do vnitrozemí. Korektní výraz pro prohru je v tomto případě „managed retreat“, česky „spořádaný ústup“. Politicky je to prý stále velký průšvih, starosta, který nenabízí o…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].