Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Smažení vzduchem

Chcete jíst zdravěji, a navíc křupavěji? Zlepšit svoje vaření a rovnou taky život? Kupte si air fryer. Spotřebičů je hodně, přibývají další. Ale teď se výrobci a marketéři pokoušejí přesvědčit všechny, že je to právě air fryer neboli horkovzdušná fritéza, co jim chybělo ke skutečnému štěstí. A že přece vůbec nevadí, že zabírá místo v kuchyni a táhne za sebou zamotaný kabel. Už se prokřupala k srdci Američanů, píší v The New York Times. Prokřupá se i k Čechům? Nebo prosmaží? Záleží, jak se firmy zasnaží.

Co to tedy je horkovzdušná fritéza? Přístroj, který smaží, aniž by smažil, a proto ho všichni chtějí namísto předchozích přístrojů, které prostě jenom smažily. Logické? Ano. To je logika spotřebičů. V podstatě se jedná o malou horkovzdušnou troubu o velikosti velkého hrnce. Vloží se do ní jídlo, zapne se to a uvnitř začne cirkulovat horký vzduch. Přidáte jenom vzduch, zní jeden z reklamních sloganů. Dobrá práce, ale suroviny se musí samozřejmě omastit máslem nebo olejem; a spíš víc než méně, aby to taky chutnalo. A pak se to upeče a uživatelé se většinou shodují, že to je chutné a křupavé.

V horkovzdušné fritéze se dá připravovat skoro cokoli a dokáže to kdokoli. Česká facebooková skupina receptů pro air fryer má 47 tisíc členů. To jsou ale fryeři! Ti už pochopili. A další mohou hledat na Instagramu a na TikToku – všichni tam opékají maso a ryby a hamburgery a klobásy a klidně i česnek a vejce natvrdo. A je to prý amazzzzing! Parááááda!

Smažit se v tom sice nedá, ale…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 35 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].