Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Nemohl bych se ukázat v hospodě

S předsedou Senátu Milošem Vystrčilem o odejmutí prezidentských pravomocí

Miloš Vystrčil • Autor: Matěj Stránský
Miloš Vystrčil • Autor: Matěj Stránský

V úterý jste s odvoláním na Ústřední vojenskou nemocnici (ÚVN) řekl, že prezident není schopný vykonávat žádné pracovní povinnosti, v návaznosti na to jste podpořil aktivaci článku 66 ústavy, kdy by byly jeho pravomoci přeneseny na premiéra a předsedu Poslanecké sněmovny. Nezměnil jste názor poté, co jste na sklonku týdne viděl krátké video, jak prezident podepisuje jeden dokument?

Nezměnil, postup, na kterém jsme se v Senátu dohodli, platí dál. Proceduru přenesení pravomocí prezidenta budeme tedy připravovat, než bychom ale k tomu aktu přistoupili, znovu bychom požádali Ústřední vojenskou nemocnici o zprávu, zda se jeho stav nezlepšil. Pokud by ta odpověď byla taková, že se to nestalo, což – jak jsem pochopil z první zprávy ÚVN, kterou již máme – je docela pravděpodobné, tak bychom přistoupili k hlasování. Laicky řečeno, prezident by nastoupil na nemocenskou a jeho kompetence by přešly na premiéra nebo předsedu Poslanecké sněmovny.

Ani trochu vás ty záběry nezviklaly, prezident byl přece schopný komunikovat se svým okolím?

Utvrdilo mě to v tom, že je skutečně správné, když se znovu setkáme nad zdravotním stavem pana prezidenta. A to my uděláme. Co se týká videa: To, že prezident je nemocen, je na jednotce intenzivní péče, je schopen komunikovat, to jsme všichni věděli. Otázka ale zní, jestli je schopen vykonávat svůj úřad, to znamená, jestli je schopen vyhodnocovat obsah dokumentů, které případně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].