Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext

Americká demokracie ve vážném ohrožení

Republikánská strana připravuje reálný scénář, jak ukrást příští volby

Stále neuznali Trumpovu porážku a slibují pomstu. • Autor: Bloomberg via Getty Images
Stále neuznali Trumpovu porážku a slibují pomstu. • Autor: Bloomberg via Getty Images

Největší hrozbou pro americkou demokracii dnes není opakování událostí z 6. ledna letošního roku. Jsou jí ukradené prezidentské volby. Současné demokracie hynou u volebních uren skrz opatření, která jsou formálně ústavní. Vynořující se nebezpečí tedy není navrátivší se lůza, ale mainstreamoví republikáni, kteří „legálně“ zvrátí výsledek voleb.

Když jsme v roce 2018 psali knihu Jak umírá demokracie, věděli jsme, že Donald Trump je autoritář, a vinili jsme Republikánskou stranu z toho, že se vzdala své role strážce demokratických principů. Republikány jsme ale nepovažovali za protidemokratickou stranu. O čtyři roky později se však valná část republikánů protidemokraticky chová. Abychom tenhle problém vyřešili, musíme se soustředit jak na bezprostřední krizi, tak na skryté, dlouhodobě existující předpoklady, kvůli kterým vznikla.

Závoj zákonnosti a ústavnosti

V loňském roce, poprvé v dějinách Spojených států, odmítl úřadující prezident uznat porážku a zkusil zvrátit volební výsledek. Místo aby se vedoucí představitelé republikánů tomuto pokusu o státní převrat postavili, podíleli se na něm, nebo ho aspoň umožnili tím, že odmítli veřejně uznat Trumpovu prohru. V předvečer 6. ledna odmítala většina stranických činitelů odsoudit extremistické skupiny, které šířily konspirační teorie, volaly po ozbrojeném povstání a atentátech, což nakonec vyústilo v útok na Kapitol. Jen pár republikánů se s Trumpem poté, co vyvolal povstání, rozešlo. A ty, kteří to udělali,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].