Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Podraz

Mnichovský komplex zjevně stále trvá. Zapsal se do české DNA a nenaředilo ho ani těch několik generací, které se od té doby narodily.

Těsně před víkendem ovládl domácí dění vakcínový gambit EU, který pro Česko dopadl nad očekávání špatně. Země dostane méně mimořádné zásilky vakcín Pfizeru, než česká diplomacie sebejistě ohlašovala před jednáním v Bruselu, a méně, než jak zněl úvodní návrh od Unii předsedajících Portugalců, který přitom Česko pomohlo zablokovat. Premiér Andrej Babiš shrnul výsledek vyjednávání slovem „podraz“. Měl se ho na nás dopustit zbytek Unie právě tím, že Česko odešlo ze schůzky s výpraskem.

Andrej Babiš to slovo použil záměrně, protože počítal s tím, že se mezi Čechy chytne. U Unie se to navíc nabízí. Rozhodování probíhá daleko od domoviny, procedura je složitá, okolo sedí 26 cizinců, a navíc je všechno zahaleno do těžkopádného byrokratického jazyka, takže z obýváků ve středu kontinentu se těžko kontroluje, jak to všechno v Bruselu bylo. „Podrazu“ se snáz uvěří.

Žádné „o nás bez nás“ se přitom nekonalo. Najít klíč k rozdělení deseti milionů vakcín dostal za úkol sbor velvyslanců při EU, kde má Česko svoji zástupkyni. Všechny varianty řešení jsme dostali a mohli jsme je konzultovat, znali jsme názory ostatních zemí. Z dokumentu o průběhu vyjednávání navíc jasně vyplývá, že Portugalci po celou dobu nabízeli Česku ústupovou cestu – v každém bodě debaty jsme se mohli vrátit a kývnout na původní návrh, který byl jasně lepší a zajišťoval zemi o 70…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].