Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Revoluční sny

Že by se v Americe něco lámalo? Podle posledního průzkumu Gallupova ústavu si 62 procent obyvatel USA přeje vznik třetí politické strany. Taková podpora politického proudu, který by doplnil stávající demokraty a republikány, nemá obdobu. Pokusy o vznik „třetí síly“ samozřejmě existovaly i v minulosti, nikdy ale nezněly dost naléhavě, aby překročily hranici teorie. Právě to se možná mění.

Obě dominantní americké strany v tuto chvíli skutečně názorově praskají ve švech. Známější a viditelnější je soužení republikánů, kteří se divoce sváří nad vlivem Donalda Trumpa. Část strany zcela propadla jeho národoveckému populismu, část se před ním snaží kdysi solidní konzervativní stranu zachránit.

U demokratů to ale nevypadá zase tolik jinak. Samozřejmě, strana je u moci a dokázala vyhnat Trumpa z Bílého domu, i tady však existuje velmi silné napětí mezi radikálním křídlem, koketujícím s antikapitalismem kombinovaným s vypjatou „moderní“ politikou identit, a levicovým středem zosobněným Joem Bidenem. Až přijdou problémy, může to na levé straně spektra vypadat podobně dramaticky jako napravo.

Stále pestřejší Amerika jako by se do dvou hlavních politických proudů už nedokázala vtěsnat. Nesourodé proudy drží pohromadě aritmetika vyplývající z většinového volebního systému, ten ale začíná část expertů vnímat jako past. Národovecké křídlo republikánů totiž vykazuje jasné autoritářské sklony. Pokud přežije porážku Trumpa a ovládne jedno ze dvou základních mocenských uskupení v zemi,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].