Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Viru končí dovolená

Česko si odmítá přiznat, že se řítí do covidové katastrofy

Představte si, že kdosi mocný rozhodl, že u vás v obýváku bude bydlet slon. Vedle u sousedů už jeden žije, také plot kolem vaší zahrady už rozebrali a probourali vnější stěnu domu, aby zvíře mohlo dovnitř. Pod okny zastavuje nákladní vůz ze zoo. Vy tomu ale pořád odmítáte uvěřit. Sloni přece v bytech nežijí.

Ve stavu podobného mentálního popření reality setrvávala celé měsíce většina Česka. V minulém týdnu denní přírůstek nakažených koronavirem několikrát přesáhl 600 případů, zvolna narůstá i počet lidí v těžkém stavu. Přesto pravidelně slýcháme, že situace není zlá a epidemie je stále pod kontrolou. Není. „Pod kontrolou“ je zatím počet hospitalizovaných, to se ale může rychle změnit.

Mezi mnohými lékaři a hygieniky se traduje, že virus od jara zmutoval a zeslábl. Neexistuje přitom žádný odborný článek, který by něco takového dokazoval, a vědci, kteří zkoumají přímo genetiku nového koronaviru, to odmítají. Hlavní důvod, proč na covid-19 teď umírá méně lidí, je nejspíš jinde – virus nyní mnohem méně cirkuluje mezi staršími lidmi a těmi s nějakým chronickým onemocněním. Pokud ale přibývá 600 případů za den, pokud se brzy ochladí a prodlouží se doba, kterou trávíme v budovách, pak nelze věřit tomu, že virus si dál bude užívat jen s mládeží na večírcích a nezasáhne i starší a ohroženou populaci. Existuje-li nějaký důvod, proč by měl být i nadále relativně milosrdný tak jako v uplynulých měsících, leží za hranicemi současného poznání a je krátkozraké se na něj spoléhat.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].