Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Nechci zblbnout v politice

S ostravským primátorem Tomášem Macurou o epidemii, strachu z lidí a nových začátcích

Tomáš Macura • Autor: Milan Jaroš
Tomáš Macura • Autor: Milan Jaroš

Země vstupuje opět do přísnějších opatření kvůli koronaviru, vy jste to v Ostravě zažili už o týden dříve, když hygiena zavedla z hodiny na hodinu v Moravskoslezském kraji roušky a zakázala větší akce. Považoval jste zavádění krajských opatření za chaos?

Byl to blesk z čistého nebe, protože jsme byli několik týdnů ujišťováni, že se nic neděje a situace je pod kontrolou. Nejsem odborník na epidemiologii, ale mám kromě překotnosti vyhlášení problém i s tou plošností. Kraj se skládá ze šesti okresů, má rozlohu pět a půl tisíce kilometrů čtverečních a nelze jej hodnotit celý podle průměrných čísel. Pokud je průměrný počet nově nemocných řekněme 20 na 100 tisíc obyvatel za celý kraj, tak je to vlastně aritmetický průměr mezi nulou a 70. Nula je v Bruntálu a 70 je v Karviné. A Ostrava byla s necelými deseti případy někde na úrovni Brna, takže ten důvod pro plošná opatření v ní nebyl. Nenazval bych to slovem chaos, to by bylo moc silné, ale nebylo to podle mě úplně dobře uvážené.

Teď přicházejí plošná opatření celorepublikově. Máte pocit, že už si – jako stát – víme s chováním, opatřeními v době koronaviru rady?

No, já si myslím, že ne. Vědci, virologové podle mě stále neznají úplně mechanismus fungování koronaviru, to znamená, že my nemáme žádné algoritmy, jak postupovat, žádné vzorce chování, které zapojit ve chvíli, kdy se stav nákazy mění. Ale vzhledem k tomu, jak ta opatření dopadají na dennodenní…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].