Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Bylo levně – a bude dráž

Návrh na zdražení jízdného v pražské MHD vzbuzuje vášně, ale pohybu nahoru se město nevyhne

A co když to bude za den o korunu víc? • Autor: Milan Jaroš
A co když to bude za den o korunu víc? • Autor: Milan Jaroš

Zájem Pražanů o politiku v jejich městě se v uplynulém týdnu skokově zvýšil. Na veřejnost unikly plány radních na zvýšení ceny jízdného v městské veřejné dopravě. Radní argumentují tím, že město – vinou pandemie a vládních škrtů – má výrazně méně peněz než v minulosti a musí šetřit – a více vybírat. Opozice a velká část veřejnosti namítají, že zdražovat v době krize je necitlivé. Světový trend směřuje k co nejdostupnější veřejné dopravě a zdražení ročních kuponů je podle nich krok proti. Jedno je každopádně v podstatě jasné: vládnoucí pražská koalice se shodne a za ježdění v pražské hromadné dopravě si lidé připlatí. Otázka je jen, o kolik a jestli to tak musí být.

Mýto, zóny – a další?

Vyvolat vlnu emocí po sociálních sítích neměli zastánci zdražování v plánu. Na nedávném výjezdním zasedání probírala městská rada možné úspory v jednotlivých rezortech. Radní pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě) kolegům představil analýzu, která propočítává efekt možných vyšších cen.

Jedna z nich, radní Hana Marvanová (Spojené síly pro Prahu), se následně o částky z dokumentu podělila s novináři. Scheinherr je podle vlastních slov rád, že pozornost voličů zaujala cifra 5500 korun. Analýza totiž propočítávala i znatelně vyšší částky. „Měl jsem připravenou vysvětlovací kampaň, kde bychom zdražování zdůvodnili, to teď bude složité,“ krčí rameny ve své kanceláři.

Zmíněných 5500 korun by byl skutečný skok. Dnes stojí roční jízdenka 3650 korun. Na tuzemské poměry je to málo…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].