Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

A teď zase hodnoty 

Ministr zahraničí prohrává jeden spor za druhým, ke škodě Česka

Mluví se o něm jako o jednom z mála současných ministrů, který svoji politiku staví na hodnotách a nebojí se kvůli nim jít do střetu,“ napsal tento časopis téměř přesně před rokem. Řeč byla o šéfovi české diplomacie Tomáši Petříčkovi (ČSSD), který se do ministerského křesla netradičně vyhoupl z postu asistenta europoslance Miroslava Pocheho. To on měl stanout v čele Černínského paláce, jeho jmenování však zablokoval prezident Miloš Zeman. Petříček tehdy zafungoval jako náhrada.

Přesto příjemně překvapil – rychle patřil k nejvýraznějším ministrům a začal vracet do české zahraniční politiky principy a hodnoty, které před lety měla, ale byly rozprášeny Zemanovou úřednickou vládou a několika nesoustředěnými ministry v řadě. Po roce principy v české zahraniční politice zůstaly, sám Petříček jako klíčový člen vlády, který nejen plní svoji agendu, ale také vyrovnává destruktivní politiku Pražského hradu, se však posouvá do konformního politického proudu.

A pak se ozval Hamáček

Veřejnost mohla sledovat, že ministr zahraničí mluví jinak, když přišla na přetřes česká pomoc uprchlíkům syrské války. Tomáš Petříček nejprve vyšel vstříc opoziční europoslankyni Michaele Šojdrové a vyzval vládu, aby přijala dětské sirotky ze Sýrie, kteří žijí v řeckých uprchlických táborech. Tehdy, bylo to předloni na podzim, krátce po jeho jmenování do funkce, merkelovsky řekl, že bychom takovou situaci jako země zvládli, a měli bychom tedy pomoci. Vloni na podzim v souladu se svým předchozím…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].