Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci, Společnost

Studna v cukru

Ze země byla vytažena pomocí jeřábu, pak
opatrně převezena do laboratoře.
Ze země byla vytažena pomocí jeřábu, pak opatrně převezena do laboratoře.

V místech budoucí dálnice D35 ve východních Čechách, u obce Ostrov nedaleko Vysokého Mýta, archeologové na přelomu roku vyzvedli prokazatelně nejstarší dochovanou dřevěnou studnu ve střední Evropě. „K opracování dubového dřeva přitom sloužily jen primitivní kamenné nástroje,“ říká ředitel Archeologického centra Olomouc Jaroslav Peška.

O jak starou studnu jde?

Musím říct, že její stáří nás všechny překvapilo. Dendrochronologickou datací, metodou založenou na výzkumu letokruhů, se zjistilo, že kmeny dubu, které tvoří výdřevu studny, byly pokáceny v letech 5256–5255 před naším letopočtem.  Je pravděpodobné, že časem nové nálezy tuhle studnu překonají, ale aktuálně jde o nejstarší technické dílo tohoto typu nejen ve střední, ale nejspíš i v celé Evropě. Její zachovalost a stáří byly také důvodem, proč jsme se ji rozhodli vyzvednout ze země celou.

Že letokruhy určují, jak starý strom je, je známé. Ale že se stáří stromu dá přesně určit více než sedm tisíc let zpátky, to je ohromující.

Ano, je to tak. Žádný letokruh se nikdy neopakuje, každý rok se v závislosti na klimatických podmínkách liší. Dendrochronologické měření je náročná metoda, která je možná pouze tehdy, pokud máme k dispozici vzorek dřeva, na kterém se dochovalo dostatečné množství letokruhů. Změřený vzorek se pak přenese do počítače a data se zobrazí ve formě tzv. dendrologické křivky, kterou je možné porovnat s databankou letokruhů.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].