Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Září z druhé ruky

Život není perfektní. Ale outfit může být, holky. Zajdeme si do nákupáku, uděláme si radost. Budeme zkoušet a fotit se v kabince. A už začaly slevy! Prostě pohodex, vypneme, užijeme si to. Ale až někdy jindy. Teď nic nebude. V září ne. Není totiž normální září. Je second hand září.

Holky, poslouchejte. Znečištění vody, vzduchu, emise, pesticidy, jimiž se kropí bavlna, hory vyhozeného oblečení. Češi se zbavují 200 tisíc tun oblečení ročně, amatérským výpočtem to vychází na nějakých 100 milionů outfitů. Na zemičku o deseti milionech nepříliš módních obyvatel docela dost. A kdybyste vzali všechnu vodu, kterou vypijete za 13 let, bude to tolik, kolik je potřeba na výrobu jednoho trička a džínů. Co holky, to jste nevěděly? Tak teď už to víte!

Vlivná anglická charitativní organizace Oxfam na to šla přesně takhle. Dodala veřejnosti spoustu strašidelných čísel o módním průmyslu a nabídla alternativu. Akci Second Hand September, září z druhé ruky. Místo na fashion week mají spotřebitelé zamířit do sekáče. A hodně jich to udělalo – na Instagramu bylo ke dni uzávěrky přes 23 tisíc fotografií s hashtagem #secondhandseptember. Rovněž se objevila spousta úvah o tom, že oblečení se vlastně dá vzít i víc než jednou. Tak třeba Rosie HW, která má na Instagramu deset milionů sledujících, projevila nemalou občanskou a influencerskou odvahu a vyfotila se opakovaně ve svém saku velbloudí barvy. Že prý smysluplný je nákup oblečení, které si vezmete aspoň třicetkrát.

A co na to Češi?…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].