0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Agenda16. 6. 20195 minut

Je to mise, ne politika

Organizátoři protivládních demonstrací chystají „megaakci“ na pražské Letné a přemýšlejí, co bude následovat

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Dnes, stejně jako každé úterní odpoledne během posledního měsíce, Benjamin Roll dopředu tuší, co bude zhruba dělat. Okolo druhé nasedá se dvěma kamarády do své oranžové fabie a vydává se na cestu. Je druhé červnové úterý a trojice dnes startuje čtyřhodinovou cestu do Jeseníka. Tam je čeká devadesát lidí, kteří v rámci celonárodních demonstrací protestují za odstoupení premiéra Andreje Babiše. Pražský rodák Benjamin má jako člen spolku Milion chvilek pro demokracii za úkol podporovat Jeseník coby jednu z mnoha mimopražských akcí. Podobné scény se v danou chvíli odehrávají v dalších 312 obcích.

„Místní organizátoři říkali, že je to nejvíce lidí, co se tu zatím sešlo. A že původní ostych veřejně vyjádřit svůj názor klesá. Nikdo už se nebojí, že ho to v místě, kde se všichni znají, poškodí,“ říká čtyřiadvacetiletý student evangelické teologie na Karlově univerzitě, který před více než rokem společně s dnešní hlavní tváří protestů Mikulášem Minářem spolek Milion chvilek pro demokracii zakládal. Od té doby se něco zásadního změnilo. Několikrát přivedli do ulic desítky tisíc lidí. A pozitivní ohlasy okolí i politický vývoj skupinku mladých lidí dostal až do stadia, ve kterém právě teď plánují největší demonstraci od roku 1989.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Tohle jsme nečekali

Protesty odstartovala na konci dubna neprůhledná výměna na postu ministra spravedlnosti, když se Jan Kněžínek bez bližšího vysvětlení rozhodl odejít z vlády Andreje Babiše. Vzápětí se objevila zpráva, že odcházejícího…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc