Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Je to mise, ne politika

Organizátoři protivládních demonstrací chystají „megaakci“ na pražské Letné a přemýšlejí, co bude následovat

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Dnes, stejně jako každé úterní odpoledne během posledního měsíce, Benjamin Roll dopředu tuší, co bude zhruba dělat. Okolo druhé nasedá se dvěma kamarády do své oranžové fabie a vydává se na cestu. Je druhé červnové úterý a trojice dnes startuje čtyřhodinovou cestu do Jeseníka. Tam je čeká devadesát lidí, kteří v rámci celonárodních demonstrací protestují za odstoupení premiéra Andreje Babiše. Pražský rodák Benjamin má jako člen spolku Milion chvilek pro demokracii za úkol podporovat Jeseník coby jednu z mnoha mimopražských akcí. Podobné scény se v danou chvíli odehrávají v dalších 312 obcích.

„Místní organizátoři říkali, že je to nejvíce lidí, co se tu zatím sešlo. A že původní ostych veřejně vyjádřit svůj názor klesá. Nikdo už se nebojí, že ho to v místě, kde se všichni znají, poškodí,“ říká čtyřiadvacetiletý student evangelické teologie na Karlově univerzitě, který před více než rokem společně s dnešní hlavní tváří protestů Mikulášem Minářem spolek Milion chvilek pro demokracii zakládal. Od té doby se něco zásadního změnilo. Několikrát přivedli do ulic desítky tisíc lidí. A pozitivní ohlasy okolí i politický vývoj skupinku mladých lidí dostal až do stadia, ve kterém právě teď plánují největší demonstraci od roku 1989.

Tohle jsme nečekali

Protesty odstartovala na konci dubna neprůhledná výměna na postu ministra spravedlnosti, když se Jan Kněžínek bez bližšího vysvětlení rozhodl odejít z vlády Andreje Babiše. Vzápětí se objevila zpráva, že odcházejícího…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].