Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Bez srdíček

Co dělá scrollovací zombie? Přece scrolluje. Jezdí prstem po telefonu, projíždí Instagram, závidí, saje známé, cizí, vévodkyni Kate a influencery, hezkou sousedku i její ošklivou ségru. Žere všechno. Je to scrollovací zombie.

Zombie ovšem nebyla vždy zombie. Pravděpodobně to byla taková ta fajn brýlatá teenagerka. Občas scrollovala, občas lajkovala. Občas taky dala něco sama na Instagram, třeba jak je v lese nebo jak si hraje s křečkem. Anebo dokonce jak si s křečkem hraje v plavkách? Tušila, že je obyčejná, a zároveň si přála, aby ji přesvědčovali, že není. Aby jí dávali srdíčka. Aby se líbila, vcelku jedno komu. Aby měla followery, třeba pět tisíc. Nebo pět set. Ale pořád jich měla jen pět. A kdo má pět followerů a málo srdíček, brzy se změní v scrollovací zombie.

Instagram ale nechce dělat z lidí zombie, tvrdí jeho majitel Mark Zuckerberg. Jde mu o „dobře strávený čas“, řekl v lednu. Jde mu „hlavně o soukromí“, dodal v dubnu. A hned pak Instagram vypnul uživatelům možnost dívat se, kolik má kdo srdíček. Každý viděl jen ty svoje, ale nemohl se s nikým porovnávat. Aspoň tedy zkušebně v Kanadě, kde test probíhal.

Odborníci i zombíci se shodují, že je to velmi prospěšné pro psychické zdraví a sebevědomí. Že není dobře, když mládež odvozuje svoji hodnotu od počtu lajků. Že je to docela zajímavá myšlenka. Docela. Asi jako kasino, kde se nic nevyhrává, vtipkoval jeden z uživatelů v listu The Huffington Post. Vždyť právě lajky a srdíčka pouštějí do krve dávky dopaminu,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].