Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Odzbrojující rarita

Vendula Chalánková, bezelstný zjev zdejší výtvarné scény

Odpozorováno... • Autor: Laco Korbel & Martina Oravcova
Odpozorováno... • Autor: Laco Korbel & Martina Oravcova

Dívka z moravské vísky Troubky nadšeně říká kamarádce: „Chystám teď velkou samostatnou výstavu v Praze.“ Odpověď je tak pochybovačná, až dívka zklamaně klopí hlavu: „A kdo si myslíš, že ti tam pojede?“ Popisovat dílo výtvarnice Venduly Chalánkové (37) je občas stejně marné jako snažit se vyprávět kreslený vtip. Protože to nikdy nevyzní jako originál. Přesně takhle každopádně vypadá jeden z jejích „tragikomiksů“, vystříhaný a slepený z barevných papírů a pověšený na zeď pražské Galerie Villa Pellé.

Přerovská rodačka usazená v Troubkách nad Bečvou na výstavě AU! představuje tvorbu z posledních tří let. Byla to pro ni zlomová doba: ze zakřiknuté absolventky brněnské FaVU se právě před třemi lety proměnila ve vyhledávanou autorku, jejíž okouzlující sebeironii lidé aplaudují na veřejných prezentacích a v zavedených výstavních síních. Při pohledu do aktuální expozice je nicméně zjevné, že jí nárůst popularity neuškodil. V komiksech, malbách a instalacích totiž nevychází vstříc tomu, co se od ní očekává, ale dál se snaží dělat věci tak, aby bavily hlavně ji. To je pro diváka ve výsledku dvojnásobná radost.

Svatby mezi dluhy

Název výstavy naznačuje, že humor Venduly Chalánkové může někdy až bolet. Příhody pro komiksy si nevymýšlí, odposlouchává je od okolí nebo je cituje přímo ze svého života. To ostatně platí i pro výše zmíněné dílo, v němž zachytila komunikaci se svou sestrou při přípravách nynější výstavy. Pokud bychom tedy dali příběhy vedle sebe, dost…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].