Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Společnost

Nemravný stát

Česko pálí uhlí, jen aby víc vydělalo, a ministru Brabcovi to nevadí

Ve zprávách kolem klimatické konference v Katovicích jedna věc nehraje. Na jedné straně se kupí zprávy o tom, jak je planeta Země ohrožena jevem, který povede ke gigantickým ekonomickým škodám a nekontrolovatelným přesunům lidí. Řada respektovaných osobností v čele s legendárním popularizátorem divoké přírody Davidem Attenboroughem dokonce mluví o kolapsu civilizace. Zvážněl i tón v médiích. Agentury v minulých dnech hlásily, že švédská školačka Greta Thunberg začala za záchranu světa stávkovat, přitom není známo, že by ji někdo relevantní umravňoval, ať toho nechá a kouká se vrátit do lavice. Naopak se s ní sešel generální tajemník OSN António Guterres. Většinově se už má za to, že apely ohledně nebezpečné změny klimatu mohou všem jen pomoct.

Přesto ti, kterým jsou emocionální apely určeny, tedy politici jedoucí do Katovic, nejeví většinově adekvátní známky vzrušení. Pokud nám jde o přežití, asi bychom se měli dočkat skutečně razantních opatření. Možná by vedly ke snížení ekonomické produkce, ale k čemu bude produkce, pokud se tu nebude dát žít?

Názorným příkladem ledabylého přístupu je i hlavní český delegát v Katovicích, ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Minulý týden se v Českém rozhlase hájil, že Česko přistupuje „určitě vážně“ k hledání odpovědí na varovné zprávy vědců ohledně změny klimatu. Argumentoval tím, že splníme závazek snížit do roku 2030 emise CO2 o 40 procent oproti roku 1990.

Připomeňme si, že tenhle klíč (tedy vztahování…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 34 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].