Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Hledání dějin. O české státnosti a identitě

Jiří Přibáň, Karel Hvížďala

Jiří Přibáň, Karel Hvížďala: Hledání dějin. O české státnosti a identitě
Jiří Přibáň, Karel Hvížďala: Hledání dějin. O české státnosti a identitě

Pakliže bychom hledali krále české esejistiky, mohl by se nepochybně o trůn přihlásit Jiří Přibáň, český právník a sociolog, který působí na Cardiff Law School. Své myšlenkově a stylisticky vytříbené texty nejčastěji publikuje v Právu v rubrice Salon a jeho esejistickou výjimečnost stvrzuje i kniha Hledání dějin. O české státnosti a identitě. V ní odpovídá na otázky Karla Hvížďaly – a jak je z názvu patrné, zaobírá se především naší cestou dějinami a proměňující se identitou.

Vyhnout se extrémům

Jiří Přibáň není historik a nejde mu o učebnici či výklad historie, ale o přemýšlení o historii. Přidává se tak k osobnostem, jako byl Tomáš Garrigue Masaryk či Ferdinand Peroutka, které se snažily a snaží hledat kořeny současných problémů v minulosti. Přibáňův časový „oblouk“ je doslova monumentální: odráží se od časů svatého Václava a končí u první vlády Andreje Babiše. Rozebírá v dialogu s Karlem Hvížďalou témata, jako jsou suverenita, lidská svoboda, strach a víra. Odkazuje na světové i české myslitele, sociology či politiky, na kterých ilustruje proměnu myšlení našeho světa.

Ačkoli Jiří Přibáň nabízí interpretaci, nesnaží se čtenářům vnucovat svůj názor. Spíše je navádí k vlastním úvahám a úmyslně komplikuje myšlenkové zkratky. Knihou prostupuje například otázka národních států, což je téma, které jitří zdejší politickou debatu minimálně od konce devadesátých let a v poslední době ještě zintenzivňuje. „Je zajímavé, jak podobné si jsou všechny chvály i…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 34 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].