Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Zachovala bych se stejně

Spor o Orbána ukáže, nakolik mají v ANO místo lidé s vlastní hlavou

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

O českém premiérovi je známo, že se často rozčiluje. Nedávné hlasování jeho evropské poslankyně Dity Charanzové ho ale rozpálilo doběla. Charanzová zvedla se svojí kolegyní v Evropském parlamentu ruku pro dosud ojedinělý krok: poslat jeden z členských států, Maďarsko, do unijního kárného řízení kvůli podezření, že je hrozbou pro demokratický a právní pořádek. Babiš, který se snaží s Maďarskem a jeho premiérem Viktorem Orbánem budovat úzké vztahy, to následně na tiskovce odsoudil. A zároveň naznačil, že by se takoví politici nemuseli příště dostat na kandidátku do voleb. Charanzová dál trvá na svém. Její příběh ukazuje, že minimálně v minulosti za ANO mohli do vysokých politických pater vystoupat lidé, kteří svému šéfovi dokážou oponovat. Otázkou teď je, jestli tomu tak bude i do budoucna.

Nebylo co řešit

Charanzová před čtyřmi lety do Evropského parlamentu nevstupovala jako ostřílená kariérní politička, ale zároveň se tu ani nepotřebovala moc otrkávat. Evropskými tématy se profesně zabývala roky, Evropu řešila už na vysoké škole v rámci dizertace, tenkrát poprvé padla do oka zkušenému evropskému diplomatovi Pavlu Teličkovi, jenž jí vysokoškolskou práci vedl.

Bylo to pro ni osudové setkání, právě Telička si na ni po letech vzpomněl, když pro Andreje Babiše v roce 2013 sestavoval kandidátku do evropských voleb. ANO již bylo na politickém vzestupu, probojovalo se do Poslanecké sněmovny s oslnivými 18 procenty a úspěch chtělo potvrdit následně i v boji na evropské…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].