Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Viktor, Andrej a my

Českým národním zájmem je nově budoucnost maďarského premiéra

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Stojím za Viktorem Orbánem.“ Co se týče zahraniční politiky, takhle jasnými a jednoznačnými slovy český premiér Andrej Babiš zpravidla nemluví. U středečního hlasování Evropského parlamentu, jehož poslanci poslali Maďarsko do unijního kárného řízení kvůli podezření, že je hrozbou pro demokratický a právní pořádek Unie, ovšem udělal výjimku. O čem se tedy hlasovalo a za čím Babiš tak pevně stojí?

Europoslanci jednali o podložených obavách, že Orbánova strana Fidesz si k politické dominanci dopomáhá protiústavní manipulací s volebním systémem. Že v průběhu své vlády Orbán ochromil řadou nestandardních kroků celou justici, a tedy i právní stát. Že nevládním organizacím a politickým protivníkům komplikuje práci a život nad rámec platných zákonů. V neposlední řadě šlo o opodstatněná podezření, že premiér a úzký okruh jeho blízkých rozkrádají společné unijní peníze tak nepokrytě, že by to nepřekvapilo v asijských diktaturách, ale uprostřed Evropské unie ano. A rozhodně se nehlasovalo o maďarském národě, jak ve svém projevu Viktor Orbán prohlásil, ale o politice vlády, která aktuálně zastupuje přesně třicet tři procent oprávněných maďarských voličů.

Touhle optikou je reakce českého premiéra, jež patřila v celé Evropě mezi ty nejhlasitější, dost překvapivá. „Orbán je jediný, kdo Evropu zachrání před migranty,“ dovysvětlil ještě Babiš. Ani tak ale nedává jeho zapálená podpora smysl. Maďarsko je českým spojencem v debatách o řešení migrační krize, na tom však hlasování nic…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].