Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Maďaři na Měsíci

Kinematografie ze země Viktora Orbána slaví zahraniční úspěchy i díky jeho populistickým ambicím

Nesnesitelná lehkost uprchlické existence. (Měsíc Jupitera)
Nesnesitelná lehkost uprchlické existence. (Měsíc Jupitera)

Současný maďarský film je na tom podobně jako premiér Viktor Orbán. S cenami z Cannes i Oscarem k sobě přitahuje nebývalou zahraniční pozornost. A stejně jako Orbána jej provází nejeden paradox. Tím možná největším je, že většina mezinárodně viditelných snímků jako by neměla svými tématy v současném Maďarsku místo. Uprchlická krize zpracovaná režisérem, který pomáhal běžencům na budapešťském nádraží Keleti, násilí vůči Romům či holokaust příliš nezapadají do populistické a nacionalistické politiky Viktora Orbána. Přesto všechny úspěšné tituly vznikaly s velkou podporou státu.

Rozpor začne dávat smysl, podíváme-li se na něj pohledem Orbánovy vize silného Maďarska. Pro znovuzvoleného premiéra je zásadní ukázat doma i venku sílu a úspěch své politiky, a tak má maďarský film štědrou státní podporu a zároveň do něj nezasahuje cenzura. Stejně tak ale platí, že tamní tvůrci dokázali navázat na své předchůdce a vypěstovali si osobitost. Kombinace talentu, taktiky, zahraničních kontaktů a vyjednávání s mocí platí i pro snímek, který nedávno přišel do českých kin. Měsíc Jupitera, v němž režisér Kornél Mundruczó přebírá postupy akčních velkofilmů a roubuje je na příběh zastřeleného syrského uprchlíka, který vstane z mrtvých a přináší Maďarům křesťanskou spásu.

Nejen naducaný polštář

O východoevropských kinematografiích se po roce 1989 říkalo, že jediné, co jim chybí k úspěchu, jsou peníze. Vše ostatní – talent či znalosti – prý mají. Maďarsko je zemí, která víc…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].