Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Poslední reaganovec

Donald Trump dokončil proměnu Republikánské strany

Rozhodnutí Paula Ryana opustit Kongres je často vykládáno jako znamení, že republikány čekají v podzimních volbách chabé výsledky. To  může být pravda, Ryanův odchod ale také symbolizuje širší posun uvnitř strany. Znamená konec Reaganovy revoluce.

Republikáni byli v padesátých a šedesátých letech stranou amerického byznysu a čerpali značnou podporu od vysokoškolsky vzdělaných velkoměstských profesí i maloměstských podnikatelů. Orientovali se nekomplikovaně na zájmy obchodní komory, argumentovali ve prospěch nízkých daní, mírné regulace a fiskální odpovědnosti. Byli ale menšinovou stranou ochotnou sdílet základní obrysy Nového údělu Franklina Delana Roosevelta.

K pochopení toho, jaký vliv měl Roosevelt na americkou politiku v polovině 20. století, je třeba mít na paměti, že v letech 1933–1969 sídlili v Oválné pracovně buď samotný FDR, jeho oddaní následníci, nebo, v případě Dwighta Eisenhowera, generál osobně vybraný a podporovaný FDR. Říká se, že když v roce 1969 vstoupil do Bílého domu Richard Nixon, prohloubila se rázem jeho již tak důkladná paranoia, protože celkem oprávněně věřil, že v celé rozsáhlé administrativě, doplňované více než půl století liberály, je jediným osamělým republikánem.

Republikánská strana se v padesátých letech teprve čerstvě vynořila z izolacionistických postojů a před angažmá v zahraničí se stále měla na pozoru. V otázce občanských práv byla stranou progresivní a aktivistickou. Předseda Nejvyššího soudu Earl Warren, dříve republikánský…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].