Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Je suis Evropan?

Andrej Babiš naznačil, že nepovede protiunijní politiku

Jsou dva týdny po volbách a z Andreje Babiše je eurohujer, kroutili hlavou minulý týden někteří domácí komentátoři po společné tiskové konferenci vítěze voleb s předsedou liberálů z Evropského parlamentu. Zatímco před volbami šlo hnutí ANO naproti zdejšímu euroskeptickému elektorátu, minulou středu Babiš po boku Guye Verhofstadta do kamer hlásil, že EU je „skvělý projekt“ a Češi pod jeho vládním vedením budou teď v Unii „aktivnější“.

Nenechme se mýlit. Andrej Babiš v minulosti opakovaně prokázal, že umí názory pružně měnit. Do voleb v roce 2013 šel jako eurooptimista, rok poté už navrhoval nezávazné referendum o euru a před těmito volbami se zapsal prohlášením, že „euro je zkrachovalý projekt“.

Jedna věc u něj ale zůstává, jak bylo vidět i na zmíněné tiskovce. Babišovi dělá dobře, když si jej evropští lídři předcházejí – což bývalý belgický premiér Verhofstadt názorně předvedl vážením cesty do Prahy jen kvůli šéfovi ANO.

Andrej Babiš se rád chlubí, na koho všeho v EU má mobil, jak ho na unijní půdě podpořil německý ministr financí, nebo že vysvětloval Emmanuelu Macronovi, jak se zakládá politické hnutí. Na rozdíl od jiných českých politiků nemá Babiš z evropských mocných komplex a stejně jako ohledně řízení státu si věří i v tom, že zvládne uřídit Evropu. Jeho slova o větší aktivitě Česka v EU a předkládání „našich návrhů na její reformu“ o tom svědčí. Teď jen záleží na tom, jakým směrem svoji potřebu uspět zacílí.

Verhofstadt vysvětluje

Můžeme si tipnout…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].