Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Redakce

Rozhovor, který (ne)měl vyjít

Proč si Robert Pelikán nepřál, aby Respekt publikoval rozhovor, který ministr poskytl

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

V tomto čísle vychází rozhovor s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem, na jehož konci najdete dodatek, že si pan ministr nepřál, aby interview vyšlo. Ptali jsme se totiž pochopitelně i na kauzu Andreje Babiše (stranického šéfa ministra Pelikána), a právě to se stalo důvodem, proč ministr Pelikán vyzval redakci, aby rozhovor nepublikovala. „Vyslovuji v něm svoje osobní názory, za nimiž si sice stojím, jsem ale zároveň přesvědčen, že bych je ve své současné roli veřejně prohlašovat neměl,“ píše Robert Pelikán.

Důvod, proč jsem se přes tuto námitku rozhodl interview uveřejnit, je jednoduchý. Všichni politici mají nárok na stejný přístup – novinář se ptá, politik odpovídá. Je jen na něm, co říká, nemáme žádné donucovací prostředky. Pokud bychom začali politikům nabízet, že když se jim něco nepovede, tak to nevydáme, změníme se v jejich spolupracovníky. A těmi opravdu nejsme a nechceme být.

Interpretace pana ministra, že jsme porušili zákon, když jsme mu nevyšli vstříc, je velmi nečekaná. Novináři politiky mají kontrolovat, a to i prostřednictvím svých otázek. Kdyby následně museli politiky žádat o souhlas s uveřejněním odpovědí, přineslo by to jediný výsledek: nekritické, a tím pádem i zbytečné rozhovory. S tímto přístupem jsme se setkali poprvé, věříme, že naposledy.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,
inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery
šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 34/2017 pod titulkem Rozhovor, který (ne)měl vyjít