Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Rozhovory

V tom má Babiš nepochybně pravdu

S ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem o policejní žádosti vydat Andreje Babiše, sklouzávání k autoritářským režimům a cestě na Měsíc

Robert Pelikán • Autor: Milan Jaroš
Robert Pelikán • Autor: Milan Jaroš

Váš stranický šéf Andrej Babiš teď v reakci na žádost policie o jeho vydání kvůli vyšetřování dotačního podvodu na farmě Čapí hnízdo řekl, že jde „o poslední zoufalý pokus zkorumpovaného systému mě zlikvidovat“. Svoji situaci přirovnal k politickým procesům v padesátých letech. Jak jeho slovům rozumíte?

Já se nevyjadřuji, a nechci na tom nic měnit, k podstatě té kauzy, protože v ní bude tak či onak činné státní zastupitelství, možná jednoho dne dokonce soud, takže nechci, aby to vypadalo, že se snažím ty procesy nějak ovlivnit. Ale to, co říct mohu, je, že každý, kdo alespoň zdálky viděl, jak se vyšetřují takovéhle věci, tak mu musí být zcela zřejmé, že jediným možným důvodem pro žádost o vydání, podanou několik týdnů před volbami, může být ovlivnění těchto voleb. V tom má Andrej Babiš nepochybně pravdu.

V padesátých letech byli lidé nucení přiznávat se ke smyšleným a dopředu připraveným obviněním. Aby to udělali, byli mučeni, a po vynesení rozsudku byli často popravováni. Hrozí něco z toho Andreji Babišovi?

Andrej Babiš není první, kdo u nás takovéto, myslím si, nevhodné přirovnání používá. Mně to vždycky vadí, protože já myslím, že zaplať pánbůh je zcela nesrovnatelné to, co se dělo v padesátých letech, s čímkoli, co nám může dnes vadit. Ale lidsky…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].