Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Brněnské budky

Brno má rázovitější vánoční trhy než Praha. Svařené víno je levnější a dárkové zboží méně strašné – aspoň se to tak jeví po těch svařácích. Je tu víc kaváren a méně turistů a krokodýl a to všechno jsou důvody, proč jsme tuto stylovou stranu věnovali Brnu. V mnoha ohledech dohání Prahu. V některých New York. Například ve využívání telefonních budek.

Brno totiž zrovna nedávno oznámilo, že využije některé telefonní budky ve městě radikálně nově, totiž jako internetové budky. Místo počmáraných a mírně olezlých telefonů (při vší úctě k Brnu) by se mělo objevit zařízení, kde bude rychlé připojení k internetu a kde bude také možné si dobít mobil.

Podobný, ale větší (při vší úctě k Brnu) experiment probíhá právě v New Yorku. Nazývá se LinkNYC a telekomunikační společnosti ve spolupráci s městem instalují na ulicích kiosky se superrychlým internetem a možností dobít si mobil. Každý si může najít na mapě, co potřebuje, zdarma si zavolat, zjistit dopravní spojení a tak dále. Je to ovšem také výtečná příležitost koukat se venku na porno nebo poslouchat na YouTube písničky. A mnoho lidí to vydrží hodiny, což je problém, který New York právě řeší. Svobodný přístup k internetu je ovšem svobodný přístup k internetu, Brnu ho přejeme a věříme, že svobodu zvládne lépe než New York – nejméně jedna z budek má ostatně stát na náměstí Svobody.

Ale kdyby ne, existují jistě i další možnosti, jak řešit problém, který trápí většinu světa, tedy co s nepotřebnou telefonní budkou. Zatím se kromě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].