Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Takový obyčejný superagent

Matt Damon postavil svoji kariéru na tom být co nejméně vidět

S jeho jménem se pojí jedna z největších filmových senzací devadesátých let. Zní zhruba následovně. Kamarádi Matt a Ben se jednoho dne sešli, dali dohromady vzpomínky ze studií – první z Harvardu, druhý z Univerzity ve Vermontu – a napsali scénář, za který získali Oscara. Neznámí mladíci z Bostonu dobyli přes noc Hollywood a snímek s titulem Dobrý Will Hunting, ve kterém si oba také zahráli, se stal nečekaným hitem roku 1997.

Kariéru Matta Damona, který právě znovu rozdává v kinech rány coby agent Jason Bourne, tak odstartoval pocit senzace, ale jinak se pětačtyřicetiletý herec systematicky snaží o pravý opak. Být obyčejným chlápkem odvedle; tak aby se s ním dokázalo publikum identifikovat ne jako s hvězdou, ale na čistě lidské rovině. A pracuje na tom velmi cílevědomě. Ostatně supervýkonný, ale zároveň obyčejný je i agent Bourne, bez nějž by jeho kariéra pokračovala o dost jinak.

Matt Damon je cosi jako opak Toma Cruise. Nikoli dravý a sebestředný egomaniak, ale spořádaný a slušný outsider s dobrým srdcem. Reprezentuje ty správnější americké hodnoty a správnější cestu za americkým snem. Ten sice může být někdy pokřivený, ale pořád stojí za vynaložený boj. Občas však obyčejností a nenápadným šarmem probleskne pečlivě dávkovaná temnota a hrozba. A s ní přicházejí ty nejvýraznější role.

Proslulé kouzlení

„Pokud se vám podařilo získat roli, snažili jste se udělat dostatečně dobrý dojem, aby vám někdo nabídl další práci,“ popsal Damon pro The Guardian v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].