Nikdy nevěř světlu v očích ženy, to jen slunce prosvítá přes její dutou hlavu, říká indické přísloví. A my už víme, co se tím míní. Sluncem zde mudrosloví zřejmě nazývá žlutý kořen kurkumy, který žena právě pozřela, a oči se jí zaleskly samým zdravím a spokojeností. Žena je totiž indická hipsterka a přináší do Evropy další hipsterskou vychytávku z jihu Asie. Po ghí a pho přichází právě kurkuma.

Konkrétně kurkumové latte, které je podle nového trend reportu Googlu pojmem pojmů – mezi prosincem 2015 a lednem 2016 se jeho vyhledávání v USA zvýšilo o 56 procent. A kurkumových latéček  přibývá i mimo Ameriku, pijí se v Londýně, v Tokiu i Paříži. V Praze je to zatím spíš záležitost příznivců zdravé či divné stravy a připravují si ho sami pod názvem zlaté mléko. V kavárně si ho tedy nedáme. Ale jak říká indické přísloví: Když se kára a buvol shodnou, nezáleží, jaká je cesta. Jistě prorazí.

A co to tedy je? Mandlové nebo kokosové mléko svařené se skořicí a sušenou kurkumou či kurkumovou pastou. Výsledný nápoj neobsahuje kravské mléko, nechutná jako caffè latte a vzhledem ho připomíná jen vzdáleně – název tedy pokulhává. Je ovšem mnohem zdravější než káva. Protože je z kurkumy.

Kurkuma je kořen příbuzný zázvoru, známý jako ta nejžlutější složka karí, která barví zuby i nehty na barvu tropického slunce – nesmytelného. Méně známé je, že ajurvédská medicína považuje kurkumu za všelék a účinně ho aplikuje na neduhy od kašle po rakovinu. Nápoj podobný kurkumovému latéčku pijí…

I_obalka_R20_2016
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

I_obalka_R20_2016
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 43 článkům z tohoto vydání.
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na web@respekt.cz.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Karolína Vránková

redaktorka

vrankova_s.jpg
Přečtěte si více článků od tohoto autora/autorky. Napsal/a jich celkem 1240

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte