Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci, Společnost

Naganský expres na poslední cestě

Říkalo se mu Zuzanka či Naganský expres. Stroj Tupolev TU-154M už přes rok šroubek po šroubku rozebírá parta nadšenců, aby jej z Kbel dopravili do moravských Kunovic. „Sešrotování si nezaslouží,“ říká šéf Leteckého muzea v Kunovicích Martin Hrabec.

Tak už jsme tu!
(Hokejisté po příletu
z Nagana, 23. únor 1998) • Autor: ČTK
Tak už jsme tu! (Hokejisté po příletu z Nagana, 23. únor 1998) • Autor: ČTK

Proč nepatří do šrotu?

Je to veterán, ale pořád krásný stroj. Sloužil jako vládní speciál, s prezidentským salonkem, první i turistickou třídou, létal s ním Václav Havel i Václav Klaus… Do paměti se ovšem vryl hlavně díky olympiádě v Naganu, kdy s ním 23. února 1998 přiletěl vítězný hokejový tým na Ruzyň.

Proč do Kunovic nepřeletíte?

To je nerealizovatelné. Od vládní letky stroj převzala armáda. Sloužil do listopadu 2007, kdy ho kvůli drahému provozu prodali a odkoupil jej soukromník. Pak na letišti v Kbelích byl dlouho odstavený, technická způsobilost propadla v roce 2010 a uvedení do provozu by stálo desítky milionů korun. My jsme navíc letoun získali bez motorů. A i kdyby, jsou tu technická omezení naší kunovické ranveje.

Kolem přeletu hokejistů se traduje spousta historek…

… a spoustu dalších se asi nedozvíme, účastníci to drží pod pokličkou. Byla to dvacetihodinová party. Na palubě bylo kolem 150 lidí – vraceli se nejen hokejisté, ale také biatlonisté či běžkaři, například Kateřina Neumannová, a jejich rodiny. Kromě posádky slavili snad všichni, i zarytí abstinenti. Do prvního mezipřistání v Jekatěrinburgu se údajně vypilo tři tisíce třetinek plzní, přes dým doutníků nebylo vidět na krok, koberce byly tak „napité“ alkoholem, že je pak museli měnit. Posádka chodila umravňovat hokejisty, aby se nešikovali v salonu a neskákali – to opravdu hrozí pád letadla.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].