Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Politika, Redakce

Na Islámský stát! Ale kudy?

Nový Respekt přináší několik článků a rozhovorů o tom, co se kolem nás v souvislosti s bojem s teroristy děje

Být silnější než fanatici není takový problém. (Šíitské milice s dobytou vlajkou IS) • Autor: REUTERS
Být silnější než fanatici není takový problém. (Šíitské milice s dobytou vlajkou IS) • Autor: REUTERS
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Celý svět řeší, jak porazit Islámský stát. Už proto, že to ve skutečnosti žádný stát není, tudíž nelze postaru vyslat vojsko na území nepřátel a tam je v několika rozhodujících bitvách porazit. Islamisté sice mají základny především na území Sýrie, Iráku či třeba Libye, ale jsou roztroušeni do různých skupin a táborů. Navíc často v blízkosti civilních obyvatel, ze kterých si dělají živé štíty.

I kdyby bombardování doprovodil pozemní zásah, nemusí to situaci zcela vyřešit, protože pro bojovníky Islámského státu bude poměrně lehké splynout s civilisty. A až se západní vojáci stáhnou, znovu se vrátí na scénu.

Nic z toho, co bylo napsáno výše, ale neznamená, že se s islamisty nedá bojovat. Je to jen složitější, než se někdy ze zdejší debaty zdá. Ostatně po první vlně válečnického nadšení některých českých politiků, když přišly otázky na podobu našeho angažmá, padaly odpovědi typu, že pošleme náboje nebo že máme prima vojenskou nemocnici.

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Boj s Islámským státem má dvě fronty. Jedna se odehrává daleko za hranicemi a druhá je přímo tady v Evropě. Obě jsou stejně důležité, a dokud se nepodaří vyřešit jednu, nezmizí ta druhá. A když dojde k pozemní bitvě v Sýrii či na severu Iráku, nebude podstatné jen nasazení armády, ale také to, co nastane poté, až boje utichnou. Převaha vojenské výbavy je jednoznačně na naší straně, ale kdo bude financovat obnovu blízkovýchodního regionu? Kdo ji bude vojensky hlídat a administrativně spravovat? A vydrží nasazení i po prvních neúspěších, které se nepochybně dostaví?

V tomto vydání Respektu přinášíme hned několik článků a rozhovorů, které se snaží popsat a analyzovat, co se kolem nás v souvislosti s bojem s teroristy děje. Najdete tu rozbor možných válečných scénářů, reportáž z Německa, které řeší největší příchod uprchlíků z celé Evropy, či rozhovor s bývalým premiérem Belgie, odkud se dnes rekrutuje nejvíce islámských teroristů.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,
inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery, šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 48/2015 pod titulkem Na Islámský stát! Ale kudy?