Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Andrej "Saxana" Babiš

Kiska • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Kiska • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

„Trauma mozku je skutečným králem všech katastrof,“ cituje Petr Třešňák Michela Mansona, manažera případů traumatického poranění mozku. Případ závodníka formule 1 Michaela Schumachera, který si poranil hlavu při pádu na lyžích, je známý téměř všem. Celý svět s napětím sleduje, jestli se jeho stav zlepšuje, zda reaguje, probouzí se… Zkrátka s nadějí se čeká na každou novou zprávu.

Jaké jsou možnosti vývoje? A to nejen u Schumachera, ale všech, kdo se podobně zraní. To se rozhodl Petr Třešňák popsat ve svém článku na str. 50–56. Pro lékaře je to svým způsobem noční můra. „Žádné dva případy nejsou stejné,“ říká primářka Kliniky rehabilitačního lékařství VFN v Praze Olga Švestková, jež se specializuje na pacienty po úrazech mozku. „Mozek je složitý počítač, který řídí všechno, co se v našem těle a mysli děje. Takže stát se může úplně cokoli.“ Více v článku.

V Česku je velmi těžké nalézt místo, jež by nějak nebylo spojeno s Andrejem Babišem. Jeho byznysové, politické i mediální ruce sahají poměrně daleko a podobně jako u pohádkové Saxany pořád rostou. Vždyť dnes vybírá čistě podle svého uvážení lidi do klíčových postů.

I proto nás zajímá, jak lidi vybírá. Například do vedení klíčového Finančního analytického útvaru ministerstva financí – kam chce dosadit bývalého policistu Libora Kazdu. Otázky nemá ministr Babiš stále rád: „Doporučili mi ho jako dobrého policajta. Kdo mi ho doporučil? To jsou moje zdroje, nic vám do nich není,“ reagoval podrážděně, když za ním Jana Klímová a Ondřej Kundra vyrazili.

Co FAÚ může dělat, jakou má pověst, kdo je Libor Kazda a co s útvarem asi bude, to vše najdete v článku na str. 19–22. Jen u jedné věci bych se ještě zastavil. Ministr a předseda hnutí ANO Andrej Babiš se pořád diví, že se jej na něco novináři ptají. Vždyť prý není politik. Nemohl by mu někdo z jeho poradců říct, že kampaň je pryč a že úsměvný bonmot se velmi snadno změní v trapný? Ta chvíle už nastala. Díky.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, 

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 7/2014 pod titulkem Editorial: Andrej "Saxana" Babiš