Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Jak se vyhnout Babišovi

Jak ministr financí potěší majitele Agrofertu...

Kiska • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Kiska • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Pokud se v posledních měsících řešil střet zájmů Andreje Babiše, byla nejčastěji zmiňována jeho média. Mnohem méně pozornosti se věnovalo jeho politickým rozhodnutím, která mohou nějakým způsobem ovlivnit jeho podnikatelské zájmy. Přitom je před námi zásadní vládní rozhodnutí, jež může byznys Andreje Babiše ovlivnit poměrně výrazně. Stát totiž hodlá odkoupit od PKN Orlen část Unipetrolu, přesněji řečeno rafinerii v Kralupech. 

„S polskými majiteli má však Babiš zároveň nevyřízené staré účty. Kvůli sporům z doby privatizace Unipetrolu se s nimi dodnes soudí, a to o odškodné ve výši 20 miliard korun. Je tady tak riziko, zda jejich půtky nemohou v zákulisí do jistě složitých jednání nějakým způsobem promlouvat. Další věc je, že Babiš ve velkém obchoduje se státní firmou Čepro. Firmy ze skupiny Agrofert jsou totiž v zemi hlavním výrobcem biopříměsí, které se povinně přimíchávají do benzinu a nafty, a Čepro je od nich ve velkém nakupuje,“ píší Jana Klímová a Jaroslav Spurný v článku Babiš Babišovi.

Pozoruhodné je, že vláda možný střet zájmů neřeší. Jediný, kdo dnes může důsledně kontrolovat Andreje Babiše, jsou jeho koaliční partneři. Premiér Bohuslav Sobotka k tomu ale Respektu říká: „Nemohu za pana ministra financí řešit jeho potenciální střet zájmů, protože nedisponuji informacemi o jeho rozsahu zájmů jako vlastníka řady firem.“ Nabízí se logická otázka, kdo jiný by měl takovými informacemi disponovat než předseda vlády. Více v článku.

V tomto čísle bych ještě rád upozornil na Téma o Dejvickém divadle. Poprvé jsme o něm v Respektu napsali v roce 1995, kdy jsme jeho představení Sestra úzkost zařadili mezi výjimečné inscenace té doby. O rok později jsme v textu o Národním divadle mimo jiné uvedli: „Miroslav Krobot, druhý z trojice kmenových režisérů činohry, již přešel do angažmá nejmenší pražské scény – Dejvického divadla, kde začíná s jeho novým souborem studentského ročníku.“

Dnes, po 18 letech, Miroslav Krobot odchází a zanechává za sebou působivé dílo. Rozhodli jsme se při té příležitosti příběh divadla zachytit (viz text Jana H. Vitvara První hvězda z Dejvic), protože z někdejší „nejmenší pražské scény“ se stala ta nejlepší. A nejen to, vznikl unikátní divadelní organismus, který odolává starostem, ale i nešvarům řady jiných divadel.

titulka • Autor: Respekt
titulka • Autor: Respekt

Závěrem bychom vám rádi poděkovali, protože Respekt čte stále kolem 160 tisíc lidí. 

Vzhledem k tomu,

že tištěná média zažívají těžkou dobu, vážíme si toho dvojnásob.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 21/2014 pod titulkem Editorial: Jak se vyhnout Babišovi