Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: K volbám

Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Toto je poslední vydání Respektu před volbami. Na pětadvaceti stranách rozebíráme hlavní témata, která nějak souvisejí s nadcházejícím hlasováním. Píšeme například o tom, proč se Andrej Babiš stal černým koněm letošních voleb a jak by řídil stát. Nebo o tom, jak se liší letošní kampaň od těch předchozích a co je naopak pro ni charakteristické. Pro zajímavost jsme se také rozhodli sestavit seznam čtyřiceti jmen, s nimiž by podle nás byla příští sněmovna lepším místem. V parlamentu by podle našeho názoru neměli chybět známí politici jako Petr Gazdík, Jiří Pospíšil, Miroslava Němcová, Bohuslav Sobotka, Jan Hamáček a řada dalších, kteří v minulých letech projevili očividný zájem o kvalitu českého státu. Do našeho výběru jsme se ale rozhodli zařadit zcela neznámá nebo méně známá jména, kterých by si voliči měli všimnout, i když jejich šance na zvolení nemusí být vždy stoprocentní. Snažili jsme se zahrnout všechny kraje, různé profese, muže i ženy, rozdílné politické strany. Výběr není vyčerpávající a ani být nemůže vzhledem k tomu, že na kandidátních listinách je několik tisíc lidí.

Ačkoli jsme v předchozích letech před volbami do sněmovny téměř pokaždé psali, že se jim přisuzuje větší „osudovost“, než si zaslouží, ty letošní nám přijdou opravdu významné. Ani po nich neskončí svět, ale změnit mohou hodně.

Rád bych doporučil i naprosto nepolitický rozhovor s Jamesem Ricem, hlavním geologem pro sondy Spirit a Opportunity, jež přistály na Marsu roku 2004. V něm mimo jiné říká: „Mrzí mě, že z hlediska vědy a inženýrství víme, jak dostat lidi na Mars, už několik desítek let. Schází pouze vůle. Představte si, že by Galilei, Newton či Kepler navštívili současnou výstavu o výzkumu Marsu. Prohlíželi by si fotky krajiny, modely vozítek a podobně. Byli by překvapeni a nadšeni, říkali by si, to je něco nemyslitelného, tohle tam jezdí… Po chvíli by se ale začali ptát, proč tam nejsou astronauti, a my bychom museli říci: ,No, vlastně tam nechceme letět.‘ ,Děláte si legraci?‘ ptali by se. ,My jsme před čtyřmi sty lety neměli technologii. Vy ji máte a zůstáváte na Zemi?‘ Nemohli by tomu uvěřit.“

Snad my dokážeme uvěřit tomu, co přijde po volbách.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,
inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 43/2013 pod titulkem Editorial: K volbám