Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Je třeba jít do střetu

S Jiřím Pehem o vyhlídkách Bohuslava Sobotky a možnosti, kterou s Jiřím Dienstbierem propásli

Jiří Pehe • Autor: Matěj Stránský
Jiří Pehe • Autor: Matěj Stránský

Jiří Pehe pomáhal před časem dát dohromady skupinu levicově naladěných intelektuálů. Spolu s nimi si zval na kávu vůdce sociální demokracie včetně Bohuslava Sobotky a debatovali o tom, jak největší českou levicovou stranu modernizovat. Ty časy jsou pryč. Diskuse skončily a Sobotka řeší, jak ČSSD ubránit před útokem nového prezidenta alespoň v podobě, v jaké je dnes. Hlavním rizikem je nyní  hlasování o důvěře Rusnokově vládě, které ohrožuje i samotného Sobotku.

Jiří Pehe • Autor: Matěj Stránský
Jiří Pehe • Autor: Matěj Stránský

Když se člověk dívá na různá vyjádření předních členů ČSSD za poslední dva nebo tři týdny, nabízí se otázka: Chce ještě sociální demokracie Bohuslava Sobotku za předsedu a premiéra?

Nejdříve se musíme zeptat, co je vlastně současná ČSSD. Na posledním sjezdu samozřejmě Sobotka vyhrál poměrně suverénně, nicméně už na tomto sjezdu bylo jasné, že řada lidí i z vedení ČSSD se šikuje za Milošem Zemanem a že Sobotka rozhodně nepatří k Zemanovým favoritům. Takže ta otázka je, myslím si, docela složitá. Žádný vnitřní průzkum v ČSSD neproběhl, aby se dalo říci, kolik lidí by si přálo spíše sociální demokracii nezávislou na Zemanovi a zemanovcích, a kolik lidí se vidí v nějaké alianci se Zemanem. To by znamenalo transformaci sociální demokracie do nějakého…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].