Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Ktož jsú boží odborníci

Plus video: Šéfredaktor Respektu představuje nové číslo

Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Člověk by si měl zachovávat otevřenou mysl a neustále se něčemu učit. Tak jsme se například minulý týden dozvěděli, že jazykovědci dosud mylně vysvětlovali význam slova „odborník“. Na Wikipedii se mimo jiné píše, že tento termín „označuje osobu, která má velké znalosti v nějakém konkrétním oboru. Vedle teoretických znalostí má i praktické zkušenosti a průběžně se v oboru dále vzdělává.“ Synonyma pro odborníka se zatím uváděla: expert, znalec, autorita, mistr… Je čas to přehodnotit, protože nová synonyma jsou: Balvín, Toman či Cienciala.



Nepodařilo se nám bohužel zjistit, v jakém oboru má mít velké znalosti například Jiří Balvín, ani v jakém oboru se vzdělává. Slib, že přinese do kultury více peněz, nicméně doplnil následujícím vysvětlením, kde na to vezme: „Můj názor na příliš štědré sociální dávky je znám. Myslím, že by se tyto peníze mohly přelít právě na kulturu.“ Možná se na Hradě popletly jmenovací dekrety a Balvín měl být ministrem práce a sociálních věcí. Možná by mladým rodinám či nezaměstnaným naordinoval místo pomoci pití svíčky (kdo nechápe, ať si vygoogluje spojení Balvín a svíčka).

Situaci ve vládě, politických stranách i parlamentu se věnujeme v redakčním komentáři, článcích v rubrice Fokus a rozebíráme ji také v rozhovoru s místopředsedou ČSSD Lubomírem Zaorálkem.

Při příležitosti vstupu Chorvatska do Evropské unie jsme se vypravili do Vukovaru, který se před dvaadvaceti lety stal centrem války na Balkáně a symbolem její krutosti. Zajímalo nás, jak se město, ale vůbec chorvatská společnost vypořádává s tímto smutným dědictvím a jak je na tom dnes. Reportáž najdete na str. 46–52.

Kamil Fila se pak při příležitosti uvedení hudebního filmu Revival rozhodl podívat na české snímky, které zachycují svět rockerů. Je jich jenom pár. „Není vlastně s podivem, že v české společnosti, jež kladla v minulosti takový důraz na kolektivismus a normalitu, se nemohlo ani na plátně prosadit mnoho individualit, které nedají na názor okolí,“ píše se v článku, který začíná na str. 53.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, 

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 29/2013 pod titulkem Editorial: Ktož jsú boží odborníci