Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Za moudrým bláznem

Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Fenomén Josefa Švejka je doslova fascinující. Téměř přesně devadesát let po smrti Jaroslava Haška získala jeho nejslavnější literární postava dokonce několik hlasů v tuzemských prezidentských volbách. Když David Černý představil svou kontroverzní Entropu, objevila se v bulharských novinách Trud karikatura Švejka, jak vykonává potřebu na mapu Česka.

Archivy novin jsou také plné přirovnání, že Češi jsou „národ Švejků“, i když si to označení vysvětluje každý tak trochu po svém. „Jsme národ Švejků, pivařů, kverulantů, zlatých českých ručiček, anebo muzikantů?“ ptala se například nedávno ve vysílání redakce Českého rozhlasu.

Před lety mi zástupce jedné zahraniční firmy vyprávěl, že když otevírali pobočku v Česku, dostali všichni manažeři za úkol přečíst si Švejka, aby pochopili zdejší společnost. Netvářil se však zrovna přesvědčivě, že by to fungovalo. Zřejmě naštěstí.

O to víc je překvapivé, jak málo toho o Haškovi i Švejkovi víme. Jak málo Čechů zná knihu a nezůstali jen u zhlédnutí filmů s Rudolfem Hrušínským. „Pro jedny blb, pro druhé moudrý blázen. Pro jedny ikona odcizení, chytrosti a lstivosti, pro jiné bojovník proti válce, pro další bezectný oportunista. Každý člověk a každá doba v něm hledají něco a někoho jiného. Kolik má ale Švejk s našimi představami společného?“ ptá se kolega Ondřej Nezbeda a v článku Neznámý Hašek se snaží nabídnout odpověď nejen na tuto otázku. Od narození Jaroslava Haška uplyne 30. dubna sto třicet let.

Minulý týden přinesl dramatickou událost – teroristický útok v Bostonu, kde se právě konal slavný maraton. Americké bezpečnostní složky okamžitě zahájily hledání atentátníků a už za pár hodin měly jejich fotografie, a během dalších hodin dokonce místo pobytu. Jak hon na teroristy probíhal, zachytil kolega Jiří Sobota na str. 17–19.

Nemělo by se ale zapomínat ani na obdivuhodnou sounáležitost americké veřejnosti bezprostředně po útocích. V takovou chvíli se nejlépe pozná, na jakých základech společnost stojí.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, 

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 17/2013 pod titulkem Editorial: Za moudrým bláznem