Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Klaus, vláda a střípky

Podle Václava Klause „je dobře, že vláda nepadla, jinak by nastal chaos“. Ano, a právě proto se po celou dobu pan prezident tolik snažil, aby vládě co nejvíce pomohl. Vládě pomáhal tím, že vůbec nic neřekl a neudělal proti zvýšení DPH, i když by býval tolik chtěl, a vůbec nevetoval prováděcí zákony k penzijní reformě a vůbec se nepletl do reformy sociální péče. S rebely a disidenty v ODS neměl vůbec nic společného – především s panem Borisem Šťastným – a vůbec netahal v zákulisí za nitky a předčasné volby a svržení vlády si vůbec nepřál.

Komentátor Lidových novin Daniel Kaiser považuje za geniální výrok Istvána Léka ze serveru Česká pozice, že „naštvaná zbrojařská lobby nadělila ministru Vondrovi kauzu ProMoPro“. Ano, zbrojařská lobby vybrala zvukařskou firmu, která mnohonásobně prodraží zakázku a pošle stamiliony korun na podezřelé účty v zahraničí. Ano, zbrojařská lobby dobře věděla, že po pádu vlády uprostřed předsednictví EU v roce 2009 přijde vláda Jana Fi­schera, a zbrojařská lobby dobře věděla, že v další vládě se pak Vondra stane ministrem obrany.

EU a Mezinárodní měnový fond právě projednávají záchranný balík pro nemocné banky na Kypru. Může se jednat o deset miliard eur – existují tu ale důvodné obavy tajných služeb, že tyto peníze budou využity k praní špinavých peněz ruských oligarchů. Kyperská ekonomika je de facto v bankrotu kvůli svému propojení s ekonomikou řeckou. Bohatí Rusové jsou na Kypru jako doma a ruská vláda už poskytla vládě kyperské 2,5 miliardy eur. Peníze již byly použity a Putin nyní váhá, zda má poslat další. Ruské státní zájmy v daňovém ráji na Kypru vypadají silnější než ruské zájmy v Řecku.

Nyní se snaží pomoci Brusel a s ním patrně i německá vláda, která má zase zájem na dobrých vztazích s Rusy.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 46/2012 pod titulkem Klaus, vláda a střípky