Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Audit Jana Macháčka, Politika

Penzijní mýty a nemýty

Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Jak je to s dědictvím ve fondovém penzijním systému? Systém má dvě fáze: výplatní a spořící. Poskytovatelem spořící fáze je penzijní investiční společnost (má od fondu oddělený majetek), poskytovatelem výplatní fáze (v důchodovém věku) již není fond, ale životní pojišťovna nebo banka. V rámci fáze spořící se v případě úmrtí dědí, v rámci fáze výplatní měl původně existovat princip anuity, která vychází z průměrné délky života. Prostředky těch, kteří skonají dříve, než je průměrná délka dožití, dostanou ti, kdo tuto délku přežijí.

Pod tlakem médií začal ministr Jaromír Drábek improvizovat: přidala se možnost vybrat si naspořené peníze najednou v hotovosti, anebo formou renty (věk dožití si odhadne každý sám). Obě tyto věci se pochopitelně dědí.

• Objevily se obavy, že správci či manažeři budou z fondů vysávat majetek v podobě přemrštěných poplatků a vysokých nákladů na marketing. Tomu se dá zamezit jednoduše. Vládní regulací: náklady na marketing budou omezené a poplatky fixní.

• Může fondy někdo rozkrást? Je faktem, že se v Česku krade nezřízeně, ale stejným faktem je, že se zlodějiny týkají výhradně státních a veřejných zakázek. Fondy se vykrádaly v 90. letech. „Doba kožená“ je snad už pryč.

• Fondový princip bude dobrovolný. Lidé budou spořit, protože to je výhodné. Myslet si toto je však chyba a ještě větší chyba je na to spoléhat.

• ČSSD říká, že reforma se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].