Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Přílohy

OBYTNÉ MĚSTO

Je český urbanismus na úrovni? Není. Proč? Vidíme to na „úrovni“ jeho produktů – našich měst. Historická jádra jsou povětšinou jedinými územími, která pokládáme za „dobré město“, zbytek má většinou nižší kvalitu, za město je vlastně ani nepovažujeme.

Dobré město je místem, kde se dobře žije. Klíčovou otázkou urbanismu tedy je, co je to kvalita života ve městech a jak ji hledat.

Funkcionalistické teorie setrvávaly sto let ve víře, že kvality lze dosáhnout zredukováním života na jednotlivé funkce a na „sestavení“ města jako stroje. Je ale jasné, že touhle cestou to dál nejde. Výsledkem jsou sídliště jako noclehárny a dopravní stavby jako spáry a bariéry. Již desetiletí se z tohoto omylu vzpamatováváme. Neumíme ten stroj řídit, neumíme stavět město s životem v ulicích. 

Zjednodušeně lze říci, že dobré město je výsledkem dobrého urbanismu. Urbanismus je de facto uměním uspořádat ulice, náměstí a parky, a tedy i domy mezi tím. Je tedy jasné, že vždy záleží na rozhodnutí, kde tyto elementy budou, jak budou tvarované a jakou budou mít kvalitu. Je to úplně stejné jako u architektury domu, u jeho dispozice, jeho fasády, materiálů. Urbanismus je architektura, architektura velkého měřítka. Pokud chceme dobré město, potřebujeme dobré architekty. Potřebujeme také (vlastně v& …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].