Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Přepadení České televize

Neúspěšný útok samopalníků na Kavčí hory zkomplikoval práci na případu Krejčík

Tuhle scénu viděl každý, kdo se začátkem víkendu díval na televizní zprávy. Z několika aut brzdících před Českou televizí vyskakuje komando ozbrojenců s kuklami přes obličej a šest civilistů. Rychlým krokem vrážejí do budovy zpravodajství, v rukou samopaly AR15. V chvatu a beze slova vysvětlení přelézají turnikety. Ostraha u vrátnice je vyděšená a ptá se, co se děje. Nikdo neodpoví, vojáci míří do chodby ke schodišti. Ten poslední se ve dveřích ještě na pár vteřin otočí a zkušeně přehlédne terén prázdného vestibulu. Působí to děsivě – muž bez tváře, v neprůstřelné vestě, v helmě a ochranných brýlích má prst na spoušti. Pak zmizí za ostatními. Je pátek 11. března 18.45 hodin a na Kavčí hory právě vtrhla zásahová jednotka Vojenské policie.

Voláme 158

První, komu dochází, že není svědkem natáčení akčního filmu, je redaktorka Olga Málková. Právě se chystá odjet se štábem za prací a podivný výjev zahlédne z parkoviště. „Točte to,“ říká kameramanovi.

Skupina policistů mezitím vstupuje do prvního patra a samopalníci svými těly uzavírají dlouhou chodbu, v níž je i pracovna redaktora Karla Rožánka. Armádní zpravodaj televize odvysílal minulý měsíc reportáž o aféře bývalého šéfa Vojenského zpravodajství Miroslava Krejčíka. V reportáži ukázal na kameru dokument, podle něhož měl Krejčík shánět kompromitující materiály na dva náměstky…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].