Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Džihád vedený srdcem

Přední francouzský orientalista Gilles Kepel se zabývá především současnou podobou militantního islámu a problémy západních společností s integrací muslimských menšin. Do Prahy přijel jako jeden z hlavních hostů konference Forum 2000. Na číšníkovu obligátní otázku překvapivě odpověděl česky, objednal si červené víno a rozhlédl se po nábřežích města, odkud jeho předkové kdysi zamířili do Paříže.

Jak se člověk původem Čech stane světově uznávaným specialistou na arabský svět, arabskou kulturu?

Možná tím, že mimo mateřštinu, což je pro mě francouzština, jsem až na pár slov neuměl česky, a přesto jsem chtěl poznávat jazykově i kulturně odlišné národy a společnosti než jen své rodné francouzské prostředí. Kdybych češtinu ovládal jako můj dědeček i otec, kteří se narodili v Praze, třeba bych svůj zájem zaměřil na středoevropský region.

Můžete svůj původ trochu objasnit?

Po matce jsem Francouz, ale dědečka z otcovy strany zastihl Mnichov a následné vymazání Československa z mapy v Paříži, kde pracoval jako kulturní atašé na československé ambasádě. Po pádu Francie odjel s rodinou do Londýna. Naopak po válce dobře analyzoval vývoj ve své rodné zemi, neboť se tam už nikdy nevrátil a žil až do smrti znovu v Paříži. Doma jsme ale česky nemluvili, i když otec samozřejmě češtinu uměl. Ostatně byl prvním překladatelem Havlových i Topolových divadelních her ve Francii. Jeho mateřštinou však byla i francouzština. V Praze se narodil, ovšem mimo válečný pobyt v Londýně většinu života strávil v Paříži.

A kdy nebo kde se potom objevil váš zájem o arabský svět?

Při jedné prázdninové cestě po Středomoří, kam mě jako studenta filozofie přitáhly staré řecké a římské památky. Náhodou jsem se tak…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].