Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Krach elit

Vyústění řecké krize: buď se zrodí skuteční lídři, anebo to s EU dopadne špatně

  • Autor: Respekt, Ilustrace - Pavel Reisenauer
• Autor: Respekt, Ilustrace - Pavel Reisenauer

Jak se to mohlo stát? Řecko – malý stát na okraji Evropské unie – způsobilo infarkt světových trhů. Požár a tři mrtví během pouličních protestů v Aténách vyhrotili situaci natolik, že nyní leckdo tvrdí, že celou Evropu (a možná nejen ji) to stáhne zpátky do recese, ze které se právě váhavě vypotácela.

  • Autor: Respekt, Ilustrace - Pavel Reisenauer
• Autor: Respekt, Ilustrace - Pavel Reisenauer

Kdo je za to zodpovědný? Stalo se zvykem svádět všechno na líné, rozmazlené a vypasené Řeky, kteří podváděli a žili si nad poměry. To jsme ovšem slyšeli už mnohokrát, nehledě na to, že valná část této kritiky zavání už odpudivým rasismem.

Potíž je v tom, že Unie, její vedení, elity (možná na prvním místě elity důležitých národních států) prokázaly naprostou neschopnost včas, adekvátně a zodpovědně reagovat. Situace byla velmi dramatická už počátkem letošního roku, kdy 11. února „bossové kontinentu“ pateticky vyhlásili solidaritu s Řeckem. Jenže jen co přijeli domů, byla solidarita pryč a řešení akutní a vážné věci bylo jen odsouváno.

Část evropských elit odmítala z prestižních důvodů účast Mezinárodního měnového fondu na záchraně Řecka, protože by Evropa vyslala podivný signál světu: rozmazlený a nejbohatší kontinent si nedokáže vyřešit svoje problémy sám.

Němci zase lpěli na rigiditách: pomáhat se podle Lisabonské smlouvy nesmí, půjčka může být jen za „tržní“ cenu apod. Nic proti přísnosti, ale Němcům je třeba vytknout hlavně to, že v rámci…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].