Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Boj o práci

Ekonomická krize je na ústupu, avšak zanechala za sebou škody, jejichž náprava může trvat léta

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Dna recese dosáhla většina zemí již v loňském prvním a druhém čtvrtletí. Od té doby ekonomiky pomalu nabírají dech. Bohužel pozitivní hodnoty makroekonomických ukazatelů kontrastují s pocitem většiny lidí. To není vůbec překvapivé – velkou zásluhu na kladných hodnotách má fakt, že porovnání se provádí proti období, kdy krize udeřila naplno. Pracovní trh však reaguje na oživení se značným zpožděním.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Momentální situace není špatná jen třeba v USA nebo na západě Evropy, ale i u nás. Rekordně vysoká nezaměstnanost (bez práce je dnes v Česku 583 tisíc lidí) bude v nejlepším případě klesat jen pomalu a podle názoru většiny ekonomů nejdříve v druhé polovině roku. Přitom počet pracujících lidí výrazně ovlivňuje, jak se daným zemím daří. Zaměstnaní na rozdíl od lidí závislých na státní podpoře státu peníze odvádějí a mnohem méně toho od něj chtějí. Díky tomu, že mají více peněz, více utrácejí, a tím vytvářejí práci pro další lidi. To celé pak znamená vyšší příjem pro státní pokladnu.

Schopnost zaměstnávat proto stojí na jednom z klíčových míst (ne-li na stupínku nejvyšším) dnešní politické ekonomie. Je jasné, že zaměstnanost souvisí s kvalitou života a vazba této proměnné na vývoj ekonomiky (i udržitelnost státních financí) je velmi silná. Zjednodušeně řečeno ekonomický růst stojí na dvou pilířích – produktivitě a počtu zaměstnaných lidí.

Po letech růstu počtu zaměstnaných lidí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].