Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Kdo, s kým, jak?

Volební kampaň se rozjíždí, spěte dál

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Politika je v podstatě velmi nevyzpytatelná disciplina. Ukázat se to dá třeba na Jiřím Paroubkovi. Když v roce 2006 prohrál volby, v Respektu se slzy neronily. Naopak jsme s jistým uspokojením evidovali vznik středopravé vlády. Dnes s odstupem čtyř let je ale zřejmé, že kdyby tehdy vyhráli sociální demokraté a vládli spolu se zelenými a lidovci, Češi by dnes stejně jako Slováci platili eurem, na Pražském hradě by neseděl Václav Klaus a Česko by mělo v kapse dohodu s Američany o stavbě radaru v Brdech. Tedy tři věci, o které v Respektu dlouhodobě stojíme. Z tohoto paradoxu vyplývá poučení, které se vzhledem k rozbíhající se kampani hodí i pro nadcházející volby.

Armáda učitelů
Na začátku své předvolební kampaně vypadá sociální demokracie jako dobře promazaný stroj, který si jede pro jasné volební vítězství. Pokud předvolební průzkumy nelžou, pak sociálním demokratům neuškodilo odvolání vlády v čase evropského předsednictví a následná česká ostuda (zjevně to přebila spokojenost s vládou Jana Fischera). Nepoškodilo je ani spojení s komunisty v krajích, ani papalášské manýry předsedy, ani velká nepřízeň většiny tištěných médií. Podporu jim zatím nevzal ani vzestup malých středových stran včetně té kolem Šloufa a Zemana.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Má to jistá pozitiva: Díky populistickým manévrům sociální demokracie nedokázali čeští komunisté zatím nic vytěžit z hospodářské…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].