Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Veselá, či smutná? To je jedno

Kapela Kazety je příkladem dobré a vtipné české elektroniky

Na tenhle debutující český projekt by se při inventurách roku 2009 nemělo zapomenout. Loni se víc mluvilo o Midi Lidi, kteří s materiálem, co by vydal na slušných dvacet minut, vydali více než hodinovou přednášku o Kraftwerk. Kazety proti nim všem připadaly jako milé rozptýlení a nikdo neměl odvahu, aby na ně ukázal jako na příklad dobré, vtipné, zábavné české elektroniky. Provedeme to až teď.

Eponymní album Kazet je přesně ta hudba, kterou chtěl celou druhou polovinu devadesátých let slyšet posluchač Radia 1 ohlížející se natěšeně za hranice, protože doma se nic adekvátního nehrálo. Škoda, že si tuhle desku nemohl pustit už v roce 1997 na kazetě a bude ji teď od Kazet poslouchat z MP3.

Úplně bezděčně
Na Kazetách se dá dobře ukázat, odkud se berou muzikanti české alternativní scény: posluchač nedostává to, co potřebuje, tak se radši naučí hrát si s mašinkami a udělá si hudbu sám. David Doubek (lidi na akcích baví také jako DJ Ventolin) a Johana Švarcová (mimo jiné divadelnice) jsou upřímní lidé: svou tvorbou odhalují své dětství a to, že ještě pořád sledují trendy. Během vyrůstání se z končících barevných osmdesátých let dostali do žánrově i esteticky rozpolcených let devadesátých, ve kterých se odděleně v zájmu o publikum předháněly americká lo-fi a britská taneční kultura.

Sledovali obě scény, když si hráli s…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].