Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Tvář

Útěk z Brna

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Život herečky a dramatičky Klestilové je dramatem sám o sobě

Z televize se na nás valila hesla o svobodě, lásce a pravdě, za okny začínal nový život, ale na chodbách a pokojích špitálu ženy plakaly a křičely zoufalstvím. Záběry nadšeného davu na Letné nám připadaly jako přenos z jiné planety,“ říká Iva Klestilová (1964). Listopad 1989 totiž prožívala v nemocnici v Brně, kde její prvorozená dcerka právě umírala na nevyléčitelnou nemoc. A život měl přinést další pády a vzestupy.

Dnes pracuje jedna z nejhranějších českých dramatiček v Národním divadle, které přesně po dvaceti letech od oné traumatické události uvádí dokument Píšu z pekla podle její scénické předlohy v Divadle Kolowrat. Dílo však není o jejím vlastním syrovém prožitku hrůzy, dotýká se zla poněkud jiného druhu. Herci čtou korespondenci z vězení básníka Jana Zahradníčka, verše Ivana Jirouse z kriminálu ve Valdicích a také policejní záznamy výpovědí obou umělců.

„V Národním jsem šťastná,“ odpoví na otázku, jak se po pěti letech práce cítí v instituci někdy hanlivě označované za kamenného molocha. „To patří k české povaze, plivnout si na Národní, ale já jsem se tady setkala s profesionály, kteří se ke mně chovali vždy slušně,“ dodá rodilá Brňačka, než se pustí do vyprávění o svém životě.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].