Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Do laviny s kamarády

Mít dobré kamarády je důležité, hlavně teď v předjaří. Spolehlivé přátele s pípáky a píchákem. Protože když se člověk dostane pod jarní lavinu, pomůže mu jen tzv. kamarádská pomoc, což je odborné označení pro vzájemnou výpomoc zasypaných a nezasypaných.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Stačí zatáhnout za šňůrku. (Airbag) - Autor: EGP • Autor: Respekt
Fotografie: Stačí zatáhnout za šňůrku. (Airbag) - Autor: EGP • Autor: Respekt

Mít dobré kamarády je důležité, hlavně teď v předjaří. Spolehlivé přátele s pípáky a píchákem. Protože když se člověk dostane pod jarní lavinu, pomůže mu jen tzv. kamarádská pomoc, což je odborné označení pro vzájemnou výpomoc zasypaných a nezasypaných. Pro přežití je rozhodující. Protože praví záchranáři dorazí třeba až za hodinu. Jenže tou dobou už je naživu sotva čtvrtina zavalených. Zatímco když kamarád, nebo alespoň nekamarád zasypaného vyhrabe do patnácti minut, je možnost přežití 90 procent.

Ale ani pokrevní bratr nic nedokáže, pokud nemá základní vybavení. Což jsou právě takzvané pípáky, elektronické krabičky, které se navzájem dokážou najít. Prodávají se v každém outdoorovém obchodě a stojí od šesti tisíc korun, je možné si je také vypůjčit. K nim je ovšem potřeba ještě píchák čili lavinová sonda, několik metrů dlouhá skládací tyčka (za cenu od jednoho tisíce). Další součást povinné výbavy je lopatka, protože sníh utemovaný lavinou má tvrdost betonu a těch, kteří si mysleli, že budou hrabat lyžemi či hůlkami, jsou plné horské hřbitůvky.

Tamtéž skončili také ti, kteří se domnívali, že jim pomůže Recco. To je destička, malá anténka, kterou výrobci zašívají do mnoha lyžařských bund. Radar na její vyhledání mají ovšem jen záchranáři, což už zasypanému většinou nepomůže, zvláště v Česku, kde si musí Horská služba přístroj nejdřív skočit půjčit do Polska.

Uvádí se, že až devadesát procent lavin si na sebe strhnou sami skialpinisté, freerideři nebo turisté. A jelikož jich v horách lavinovitě přibývá, je více i lavin. A je také více vynálezů, které je mají ochránit. K slibným patří Life Bag od firmy Snowpulse SA. Je to na první pohled normální batoh, který má v boční kapse seskládaný jakýsi airbag. V nebezpečí lyžař zatáhne za provázek a kolem hlavy se mu nafoukne rudý pytel, který ho udrží na povrchu. To celé za dvacet tisíc a více.

Kdo nemá na airbag, může ovšem pořád ještě dodržovat základní poučky. V lavině se snažit plavat, a když sníh dosedne, pokusit se pro ušetření kyslíku usnout s nadějí v rozvahu a schopnosti svých přátel. Když se do hodiny neprobudí, bude nejvyšší čas si přiznat, že kamarádi tentokrát zase pěkně zazmatkovali.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 9/2009 pod titulkem Do laviny s kamarády